You are currently viewing Ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης τοποθετείται ενάντια στην καταστροφή του χώρου της ΔΕΘ

Ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης τοποθετείται ενάντια στην καταστροφή του χώρου της ΔΕΘ

Στο φύλο της εφημερίδας «Μακεδονία της Κυριακής» στις 24/2/2019 δημοσιεύτηκε εκτενές άρθρο για την σχεδιαζόμενη αναδιαμόρφωση του χώρου και των εγκαταστάσεων της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Το δημοσίευμα κάνει λόγο για «νέο εκθεσιακό χώρο» και «μητροπολιτικό πάρκο» που θα δημιουργηθούν στην έκταση που καταλαμβάνει η ΔΕΘ, αναφέρεται στην «πολλή συζήτηση» που έλαβε χώρα «επί δεκαετίες» και τώρα ήλθε η στιγμή για να υλοποιηθούν τα δύο αυτά έργα «που θα μεταμορφώσουν το κέντρο της πόλης».

Το δημοσίευμα δεν κρύβει την πρόθεση των εισηγητών των συγκεκριμένων αλλαγών στο κέντρο της πόλης να «περάσουν» το έργο με συνοπτικές διαδικασίες, βάζοντας μάλιστα ως χρονικό όριο ολοκλήρωσής του το 2026, χρονιά που συμπληρώνονται τα εκατό χρόνια από την ίδρυση της ΔΕΘ, σαν να έχει σχέση ο εορτασμός της εκατονταετίας με την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου που θα έχει μη αναστρέψιμες αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Συμπληρωματικά στα υπάρχοντα κτίρια που θα διατηρηθούν – το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο (Παλαί ντε Σπορ), ο Πύργος του ΟΤΕ και το κτίριο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης – προβλέπει την δημιουργία εκθεσιακών χώρων, ξενοδοχείου και συνεδριακών εγκαταστάσεων, καθώς και κτήρια γραφείων και εμπορικών χώρων, ήτοι τη συνέχιση της επιβάρυνσης της περιοχής με διάφορα κτίσματα, περιορίζοντας το κατ΄ ευφημισμό «μητροπολιτικό πάρκο» [sic!] σε μια λωρίδα γης.

Έχει ενδιαφέρον ότι διατηρείται το ανεπαρκές κτίριο του συγκεκριμένου Μουσείου, για έναν και μοναδικό λόγο δηλαδή για να μην τεθεί ζήτημα κατασκευής νέου σύγχρονου, κατάλληλου και αντιπροσωπευτικού για την Θεσσαλονίκη κτιρίου και να μην εκτιναχθεί στα ύψη ο οικονομικός προϋπολογισμός του συνολικού έργου της ανάπλασης της ΔΕΘ. Έτσι και ο προϋπολογισμός κρατιέται χαμηλά και δεν εγείρεται ζήτημα κατασκευής νέου μουσείου σύγχρονης τέχνης.

Ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών δήλωσε σε συνέχεια της σχετικής δημοσίευσης: «Κάποιοι επιχειρούν να φέρουν μπροστά σε τετελεσμένα τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Κατανοούμε ότι είναι χρονιά αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων και ότι διάφοροι πολιτικοί παράγοντες τοπικής ή εθνικής εμβέλειας θέλουν να παρουσιάσουν «έργο», αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της λειτουργίας και της «βιωσιμότητας» της Πόλης. Είναι προφανές ότι το κατασκευαστικό λόμπι, το οποίο υπερεκπροσωπείται στα πολιτικά πράγματα της πόλης, έχει κάθε λόγο να κλείσει το ταχύτερο δυνατό προς όφελός του το ζήτημα της ΔΕΘ, αλλά το έργο που προτείνεται θα είναι μια ανοικτή πληγή για δεκαετίες και θα δυσχεραίνει την εύρυθμη λειτουργία του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Η όλη φιλοσοφία της πρότασης μας βρίσκει αντίθετους και επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε με λεπτομέρειες όταν θα ανακοινωθεί το έργο επισήμως στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που πρόκειται να ακολουθήσει. Στους θιασώτες της άποψης που αναπαράγεται στο δημοσίευμα της «Μακεδονίας της Κυριακής» απαντάμε ευθέως: >Είμαστε ενάντια στην καταστροφή του κέντρου της πόλης< . Ο χώρος ανήκει στους Θεσσαλονικείς και σε αυτούς οφείλει να αποδοθεί ως χώρος πολιτισμού, αναψυχής και πρασίνου».