You are currently viewing Γρηγόρης Ζαρωτιάδης: Θετική πρωτοβουλία η καθιέρωση βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεανώ»

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης: Θετική πρωτοβουλία η καθιέρωση βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεανώ»

Η ΔΚΘ «Υψίπολις» εκφράζει την αρχική θετική εκτίμησή της για τη δημιουργία του διεθνούς βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεανώ» με έδρα την πόλη της Θεσσαλονίκης. Η πρωτοβουλία οφείλεται στην Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και έγινε με την πρόθεση να μετατραπεί «η πόλη της Θεσσαλονίκης σε επίκεντρο για την ανάδειξη της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιδέας».

Το βραβείο θα απονέμεται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη και οι ιδρυτές του φιλοδοξούν να δώσουν σε αυτό πανευρωπαϊκή αίγλη και να αποκτήσει το κύρος που έχει το Βραβείο Καρλομάγνου το οποίο απονέμει η πόλη του Ακυισγκράνου (Άαχεν) της Γερμανίας.

Ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την ΔΚΘ «Υψίπολις» και Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, σχολιάζοντας αυτήν την πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος δήλωσε: « Θεωρώ κατ΄ αρχήν σημαντικές τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, παρά τις διαφωνίες που μπορεί να έχει κανείς στα επιμέρους σημεία τους. Πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια, η οποία αν αποδώσει, κάτι που ευελπιστώ να γίνει και με την ποικιλότροπη στήριξη και ενίσχυσή της και από τη νέα δημοτική αρχή, θα προσδώσει στη Θεσσαλονίκη σημαντικό πολιτιστικό κεφάλαιο, θα ενισχύσει το ρόλο της στη διπλωματία των πόλεων και στη διπλωματία της συλλογικής μνήμης. Και μόνο η επιλογή της ονομασίας και η προσπάθεια αναμέτρησης με το μονόπλευρα γερμανοκεντρικά στραμμένο Βραβείο Καρλομάγνου προσανατολίζει προς την εξισορρόπηση της διαχείρισης της ιστορικής μνήμης και της συγκρότησης μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής ταυτότητας».